Servis Faktörü, servis faktörünün sürekli olarak kullanılamayacağı, enerji dalgalanmaları, ani yüklenmeler yada ağır hizmet şartlarındaki uygulamalar gibi olağan dışı durumlarda geçici süre ile motorun dayanabileceği limittir. Bu kullanımın sürekli olması durumunda nominal güçte çalışmaya kıyasla motorun ömrünü azaltacaktır.
Diğer tanım ve uygulama ise servis faktörü değerinin sürekli kullanılabileceği yönünde. Bu şu demek aslında 75 kW etiket değeri ve 1.2 servis faktörü olan bir motoru (75x1.2=90) sürekli ve tam yükte 90 kW olarak kullanabilmemiz. Yani 90 kW olarak üretilmiş bir motorun etiketine 75 kW yazılarak servis faktörünün direkt 1.2 olmasını sağlamak gibi.
ELK Motorları için servis faktörü aşağıda belirtilen değerler arasını rahatlıkla karşılar.
Standart IE3 Motorları için servis faktörü:1.20-1.25
Standart IE2 Motorları için servis faktörü:1.15-1.20
Uzun ömürlü, müşteri beklentilerini karşılayan, düşük maliyetli, rekabetçi makine üretmenin en önemli şartı; elektrik motorunun doğru seçilmesidir. Doğru elektrik motoru seçiminde en önemli etkenler ise işin ve makinenin çalışacağı ortamın özellikleridir. Her müşteriye veya benzer uygulamaya aynı tip motor vermek her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Sistemin neye ihtiyacı olduğunu optimum şekilde bulup ortaya koymaktır. Bu anlamda satış sonrası ve teknik destek hizmetleri büyük önem taşımaktadır.
Ortam sıcaklığı, ortamdaki nem oranı, ortamda parlayıcı ve patlayıcı gaz olup olmaması, makinenin toza, suya ve tropik koşullara maruz kalıp kalmayacağı ortamı belirleyen en önemli parametrelerdir.
Makinenin günde kaç saat çalışacağı aralıklı ya da sürekli çalışma durumu, hareketin hassasiyeti, enerji kaynağının özellikleri, sistemden beklenen verim, sistemin komutlara cevap verme süresi gibi özellikler de işin özelliklerini belirleyen parametrelerdir. Bu özelliklere bağlı olarak elektrik motorunun yalıtım sınıfı, koruma sınıfı, türü, gücü ve devir sayısı belirlenmelidir. Aksi takdirde sistem ya çok pahalı ve verimsiz olur ya da kısa sürede arıza yaparak müşteri memnuniyetsizliğine sebep olur.
Rulman , iç ve dış iki bilezik ve arasında yuvarlanan bilye, makara gibi parçalardan oluşan, olabilecek en az sürtünmeyle dönme hareketi yapan motorun en önemli elemanlarından biridir. Rulmanın yapısında iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafes bulunur. Rulmanlar çok güçlü mekanik etkilere dayanabilecek şekilde üretilir.
Motordaki mekanik hareketin en az sürtünmeyle aktarılması gerekmektedir. Sürtünmenin artması, motorun verimini doğrudan etkiler.
Bazı durumlar vardır ki rulman zarar görür ve bu durumdan motor olumsuz etkilenir. Rulmanda meydana gelebilecek bir arıza, motorun verimini düşürür. Motorun çalışmasını doğrudan etkileyen bir eleman olan rulmanların arızasının olup olmadığı doğru teşhis edilmelidir.
Her rulmanın bir ömrü vardır. Ancak yapılan bir araştırmaya göre elektrik motorlarındaki rulmanların sadece
%34’ü kendi ömrünü tamamladığı ortaya çıkmıştır. Onun haricindeki kalanlar ise kendi ömrünü tamamlamadan bir arıza nedeniyle erkenden değiştirilmek zorunda
kalmaktadır. Rulmanlar uzun ömürlü, dayanıklı, yüksek güçlü olarak imal edilirler. Ancak rulmanlarda bakımsızlıktan, tedbir alınmamasından, kötü
kullanımdan veya yanlış montaj gibi etkenlerden arıza oluşabilmektedir.
Rulmanlar çeşitli nedenlerden dolayı mekaniksel olarak yorulurlar. Bunun belirtileri rulman yüzeyinden parçacıklar kopması şeklinde olabilir. Rulmandaki yuvarlanma elemanları yük taşıyan yüzeyle olan temasında kayma gerilimleri oluşur. Bu gerilmeler yüzeyin belli noktalarında çatlaklar meydana getirir. Bilye gibi yuvarlanma elemanları dönme hareketi esnasında bu çatlakların üzerinden geçtikte parçacıklar koparır. Burada önemli bir nokta da rulmanın dayanabileceği devir sayısı ve rulmanın çalışacağı işletme süresidir. Rulmanın yorulma belirtisi, ortam şartlarına, yüke ve rulmanı oluşturan parçaların mekaniksel dayanımına bağlıdır.
Üç fazlıΔ/
Üç fazlı asenkron motorun tek fazlı devrede kondansatörlü bağlantı şeması
· Yıldız bağlı asenkron motorun tek fazlı şebekede kondansatörlerle çalışması
· Üçgen bağlı asenkron motorun tek fazlı şebekede kondansatörle çalışması
Ayrıca bizlerle direkt irtibata geçebilirsiniz.
Asenkron motorlar stator sargılarına uygulanan alternatif akımı rotorda mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Bu motorlara, indükleme prensibine göre çalıştıkları için indüksiyon motorları da denilmektedir. Bu bağlamda tüm sanayide imalat yapmak için ve makinelerde elektrik enerjisini harekete çevirmek maksatlı en yaygın kullanılan ekipmanlardır.
Asenkron motorları senkron motorlardan ayıran en büyük özellik: Motorun içinde oluşan elektriksel alanın hızı (senkron hız) besleme frekansı ve motorun kutup sayısı itibariyle net ve sabit bir sayı olarak karşımıza çıkarken, asenkron motorlarda milin gerçek dönme hızı bu senkron hızdan küçüktür ve devir sayısı da yükün büyüklüğüne bağımlıdır. Yani, devir sayısı sabit değildir ve yüke bağlı olarak, motorun gücüne ve dizaynına göre farklılık göstermekle beraber, yaklaşık %2 mertebesine kadar değişim gösterir. Bu farka da literatürde ‘kayma’ denmektedir.